Kannanotot

Kannanotto: Translaki uudistettava myös lapset ja nuoret huomioiden

 

Jyvioni: Translaki uudistettava myös lapset ja nuoret huomioiden

Julkaistu 10.5.2018. Julkaisuvapaa heti.
Tiesitkö, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa translaki vaatii pakkosterilisaatiota eli lisääntymiskyvyttömyyttä? Suomen nykyinen translaki loukkaa transihmisten perustuslaillisia ihmisoikeuksia, ja siihen on saatava muutos. Translain uudistuksessa on huomioitava itsemääräämisoikeus, lasten ja nuorten oikeudet sekä sukupuolivähemmistöjen kokemukset.

Sukupuolen korjaaminen vaatii nykyisellään lisääntymiskyvyttömyyttä, vähintään 18 vuoden ikää sekä lääketieteellistä selvitystä, joka voi pahimmillaan viedä useamman vuoden, ja joka loukkaa transihmisten oikeutta yksityisyyden suojaan. Jo yksinään toisen sukupuolimerkinnän saamista henkilöpapereihin joutuu odottamaan vähintään 18 vuoden ikään.

 — Suomi on sitoutunut YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, joka on räikeässä ristiriidassa nykyisen translakimme kanssa. Sopimuksen mukaan jokaisella lapsella on oikeus tulla kuulluksi itseään koskevissa asioissa, mitään alaikärajaa ei määritellä. Myös translain tulee vastata sopimusta ja olla siis ikärajaton. Emme voi poiketa lapsen oikeuksien sopimuksen toteuttamisesta missään yhteydessä, mutta silti teemme yhä niin nykyisen translain velvoittamina. Muutos on välttämätön, painottaa Jyvionin toinen puheenjohtaja Jenni Lampi.

 Raskas lääketieteellinen prosessi ei saa olla lähtökohtana oman sukupuoli-identiteetin toteuttamiseen vaan myös jokaisella nuorella ja lapsella on oltava oikeus identiteettiinsä ja yksilöllisiin hoitoihin.

Sote-uudistuksen muotoutuessa uuden translain toteutuminen tulee varmistaa maakunnissa niin perusterveydenhoidossa kuin erikoissairaanhoidossa. Uhkana on, että translapset ja -nuoret jäävät vaille asianmukaista ja hyvää hoitoa. Tulevissa sote-keskuksissa ja liikelaitoksissa tulee sitoutua translain uudistamiseen ja palveluiden järjestämiseen sen mukaisesti. Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden ammattitaidosta kohdata, palvella ja hoitaa sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä on varmistuttava riittävällä koulutuksella.

Kuntiin sijoittuvissa perustason sote-palveluissa tulee tarjota tarpeeksi translapsen ja -nuoren kehitystä sekä hyvinvointia tukevia psykososiaalisia palveluita, kuten psykologipalveluita. Tällä hetkellä sotessa uhkana on, että jo nyt ylikuormittuneet matalan tason mielenterveyspalvelut jäävät soten ulkopuolelle. Esimerkiksi oppilashuoltolaissa taatut psykologi- ja kuraattoripalvelut eivät ole riittäviä tukemaan translapsen ja -nuoren hyvinvointia, jos sukupuolenkorjausprosessissa vaaditut selvitys- ja arviointiprosessit kestävät jatkossakin jopa vuosia.

— Sateenkaarinuoria käsittelevissä tutkimuksissa on ilmennyt, että transnuoret kokevat toistuvasti laajamittaista syrjintää sekä negatiivisia asenteita. Nämä ovat huolestuttavia esimerkkejä siitä, kuinka nykyiset asenteet aiheuttavat transnuorille paineita ja vaikeuksia arkipäiväisessä elämässä. Syrjivät asenteet kumpuavat usein yhteiskunnan rakenteista ja siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että vanha epäinhimillinen ja ihmisoikeuksia loukkaava lainsäädäntö päivitetään mahdollisimman pian, summaa Jyvionin toinen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen.

 

Aleksi Eskelinen

puheenjohtaja

 

Jenni Lampi

puheenjohtaja

 

Jyväskylän vihreät nuoret ja opiskelijat ry